RESEPI KARI PEDAS
(Tokmamakitchen)
Bahan²nya:-
1 kilo ayam/daging
1 peket rempah kari
ayam/daging
(tok mama kitchen)
3 butir bawang merah
1 labu bawang besar
3 butir bawang putih
1 inci halia
Beberapa tangkai daun
ketumbar
Atau daun limau purut
atau daun kari
1 cawan santan pekat
Minyak masak dan air
secukupnya
Sedikit gula dan garam
Stok ayam jika suka
Sedikit kayu manis,
bunga lawang, buah pelaga(rendam dalam minyak menumis tu).
Cara²nya:-
2) Biarkan terendam agak² 5 minit baru panaskan.
3) Bila minyak telah panas, masukan bahan kisar tadi.
4) Tumis hingga wangi. Masukkan kedua² rempah yg telah dibancuh air.
5) Tumis hingga wangi dan setelah cukup masak, masukan daging.
6) Tambah air beberapa kali sehingga daging empuk.
7) Masukan daun limau purut.
8) Ubi kentang dan karet.
9) Masukan santan, garam, gula dan stok ayam jika suka.
10) Kecilkan api, reneh lebih kurang 15minit baru tutup api.
11) Sedia untuk dihidang.
0 comments :
Post a Comment