Daging Masak Hitam(Tokmamakitchen)
Bahan²nya:-
1 kilo daging (direbus
atau perap)
1 paket rempah ungkep
tok mama
2 sudu cili kering
kisar
1 sudu tomato sos
1 sudu cili sos
2 sudu sos tiram
4 sudu kicap
2 labu bawang kisar
5 ulas bawang putih
kisar
Sedikit kayu manis,
bunga lawang, buah pelaga rendam dalam minyak menumis, air dan gula secukupnya.
Stok ayam jika suka.
Cara membuatnya:-
1) Perapkan daging dengan
kicap, gula, sos tiram kira² sejam.
2) Panaskan minyak menumis kayumanis, buah pelaga dan bunga lawang. 3) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, kemudian cili kisar dan rempah ungkep, tumis hingga wangi.
4) Masukan daging yang telah diperap tadi.
5) Kacau hingga rata. Masukan air dan biar hingga lembut dan agak pekat, (boleh tambah lagi cili sos, tomato sos, tiram sos dan kicap, garam dan gula jika suka).
6) Biarkan seketika dan tutup api. Sedia di hidang.
0 comments :
Post a Comment